Contact opnemen?

Miskraam

Over miskramen

Locatie

Verloskundigen- en echopraktijk De Parel


Gezondheidscentrum
Scala Medica

Chopinstraat 1 b

3752HR Bunschoten

Tel. Praktijk: 033-2982202

Tel. Dienst: 06-13325095

Miskraam

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerste 16 weken van de zwangerschap.

Vaginaal bloedverlies en of buikpijn kunnen de eerste tekenen van een miskraam zijn.  Er zijn verschillende soorten miskramen.

Een zeer vroege miskraam (blighte ovum) is al vroeg in de zwangerschap de groei gestopt en is er geen embryo ontwikkeld. Bij de echo wordt dan verteld dat er alleen een vruchtzakje zichtbaar is.

Bij een iets later miskraam (missed abortion) is de groei verder gekomen en is een embryo te zien op de echo. Bij het vruchtje zie je helaas geen hartje kloppen. Meestal zie je ook dat het vruchtje zich niet ver genoeg ontwikkeld heeft.

Kun je een miskraam voorkomen?

Een miskraam kan niet worden tegengehouden of voorkomen worden. Het heeft geen zin om op bed te blijven liggen of medicijnen te gebruiken. Verder kun je er ook niet door sporten, vrijen, drukte een miskraam krijgen.

De oorzaak van een miskraam

Meestal wordt een miskraam veroorzaakt door een fout die optreedt bij de bevruchting van de zaadcel met de eicel. Die veroorzaakt een ernstige chromosoomafwijking in de vrucht waardoor de vrucht niet levensvatbaar is.  Een goede ontwikkeling is onmogelijk. De vrucht wordt door het lichaam afgestoten. In de regel gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap.

Verschijnselen van een miskraam

Vaginaal bloedverlies en lichte menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken zijn van een miskraam. Soms zie je ook dat zwangerschapsverschijnselen (misselijkheid en gespannen borsten) afnemen vlak voor de miskraam. De duur en hevigheid van het vaginaal bloedverlies en buikpijn kunnen variëren per persoon.

Meestal is het bloedverlies in de eerste week hevig; twee maandverbanden per dag doordrenkt met bloed. Verder verlies je vaak ook donkerrode gladde bloedstolsels. Vaak krijg je er ook buikpijn bij.  Hier heb je meestal het meest last van op de derde dag van het bloedverlies. De pijn kan uitstralen in je rug of bovenbenen, sommigen omschrijven het als weeen. Wanneer de pijn en bloedverlies op zijn heftigst is verlies je meestal het vruchtzakje ( met of zonder vruchtje) erin.  Het vruchtzakje ziet eruit als een klein blaasje, waar pluizige vlokken aan vast kunnen zitten, vaak is het weefsel wat lichter van kleur en voelt een beetje sponsachtig aan. Nadat het vruchtzakje is uitgedreven sluit de baarmoedermond zich weer en nemen het bloedverlies en buikpijn weer af. Het bloedverlies wordt als na een heftige menstruatie weer minder en stopt na ongeveer een week.

Bij de volgende verschijnselen is het verstandig contact op te nemen met ons

  • Toename in bloedverlies, waarbij je je niet lekker gaat voelen
  • Koorts boven de 38 graden
  • Ongerustheid

Wat kun je doen bij een miskraam?

Probeer het vruchtzakje op te vangen. Zo kun je het zelf zien maar kunnen wij ook beoordelen of de miskraam compleet is. Bel overdag de verloskundige zodat zij vragen kan beantwoorden en eventueel kan komen beoordelen of dit het complete vruchtje is.

Het gebeurt wel eens dat het vruchtje niet compleet afgedreven wordt, dan merk je wanneer je in die week na de miskraam weer meer bloedverlies of buikpijn krijgt.

Graag worden we op de hoogte gebracht of je een miskraam gehad hebt. Wij kunnen je meer informatie geven met betrekking tot een volgende zwangerschap maar ook mogelijk onderzoek met je bespreken.

Verder houden we contact in de tijd erna hoe het emotioneel en lichamelijk met je gaat.

Desire Expecting Creation Memory